Kotva
Tisk
Sitemap
Mapa webu

Cukrář

Zobrazeno: 7593x
Kód oboru:  29 - 54 - H / 01


Profil absolventa

Doba trvání: 3 roky
Určeno pro: Chlapce a dívky s doporučením poradenského zařízení PPP, SPC, absolventy základních škol
Podmínky pro přijetí: Ukončené základní vzdělání
Způsob ukončení: Závěrečná zkouška, absolvent získává výuční list a vysvědčení o závěrečné zkoušce
Poskytované vzdělání: Střední odborné a odborná příprava pro povolání


Stručný popis oboru

Zpracování základních surovin a přísad na cukrářská těsta, hmoty, náplně, krémy, pasty a polevy mělněním, mixováním, třením, vařením a šleháním. Zhotovování cukrářských polotovarů, korpusů, hotových výrobků, moučníků a zmrzlin tvarováním, pečením, smažením, vařením, plněním, poléváním, krájením, zdobením a další speciální úpravy. 

 

Během výuky žáci provádějí tyto činnosti

  • příjem, hodnocení surovin z hlediska kvalitního a správného uskladnění
  • přípravu surovin pro zpracování, přepočítání spotřeby dle receptur
  • přípravu cukrářského těsta, náplně a hmoty
  • ruční tvarování a zhotovování cukrářských výrobků
  • ovládání, regulování jednotlivých strojů cukrářské výroby
  • běžná údržba a čištění strojů a zařízení, sanitace pracoviště
  • vedení technologických záznamů 

 

Dovednosti absolventů

Samostatně navrhovat netradiční druhy výrobků, případně nové výrobky včetně technologické dokumentace. Je schopen operativně řídit celý technologický proces, určovat správnou konzistenci těst, vyzrálost hmot, hodnotit a odstraňovat chyby. Umí připravovat všechny druhy zmrzlin a má základní poznatky o jednotlivých druzích restauračních moučníků a dokáže je rámcově připravit.

 

Uplatnění absolventů

Po úspěšném vykonání závěrečné zkoušky se mohou absolventi ucházet o přijetí na dvouleté denní nástavbové studium zakončené maturitní zkouškou.
Mohou vykonávat veškeré práce v daném oboru i podnikat podle podmínek stanovených Živnostenským zákonem. 

                             

 

Cvičná cukrárna

 

.

 

Tato webová stránka používá cookies
Tato webová stránka používá nezbytné technické cookies pro zajištění správné funkcionality webu.

Dále může web používat cookies pro analýzu pohybu uživatelů na webu a pro reklamní účely.

Pokud tomu tak je, naleznete v nastavení níže.
Nastavení cookies
Tyto webové stránky využívají cookies pro zajištění správné funkcionality webu, pro analýzu pohybu uživatelů na webu a pro reklamní účely. Zde můžete přijmout či odmítnout některé druhy cookies, které nejsou nezbytné pro základní funkcionalitu webu. Svůj souhlas můžete kdykoliv v budoucnu odebrat či znovu udělit.
Základní technické cookies
Tyto cookies jsou nutné pro základní funkcionalitu webu. Patří sem například přihlašování uživatelů, nebo uložení informací o souhlasu s ostatními cookies.
Analytické cookies
Analytické cookies ANONYMNĚ ukládají data o pohybu na stránkách, stráveném času u jednotlivých stránek apod.
Marketingové cookies
Marketingové cookies sledují návštívené stránky uživatele a jsou využívané k cílené reklamě u služeb jako je např. Facebook, Seznam nebo Google.