Cukrář
Profil absolventa
Stručný popis oboru
Zpracování základních surovin a přísad na cukrářská těsta, hmoty, náplně, krémy, pasty a polevy mělněním, mixováním, třením, vařením a šleháním. Zhotovování cukrářských polotovarů, korpusů, hotových výrobků, moučníků a zmrzlin tvarováním, pečením, smažením, vařením, plněním, poléváním, krájením, zdobením a další speciální úpravy.
Během výuky žáci provádějí tyto činnosti
- příjem, hodnocení surovin z hlediska kvalitního a správného uskladnění
- přípravu surovin pro zpracování, přepočítání spotřeby dle receptur
- přípravu cukrářského těsta, náplně a hmoty
- ruční tvarování a zhotovování cukrářských výrobků
- ovládání, regulování jednotlivých strojů cukrářské výroby
- běžná údržba a čištění strojů a zařízení, sanitace pracoviště
- vedení technologických záznamů
Dovednosti absolventů
Samostatně navrhovat netradiční druhy výrobků, případně nové výrobky včetně technologické dokumentace. Je schopen operativně řídit celý technologický proces, určovat správnou konzistenci těst, vyzrálost hmot, hodnotit a odstraňovat chyby. Umí připravovat všechny druhy zmrzlin a má základní poznatky o jednotlivých druzích restauračních moučníků a dokáže je rámcově připravit.
Uplatnění absolventů
Po úspěšném vykonání závěrečné zkoušky se mohou absolventi ucházet o přijetí na dvouleté denní nástavbové studium zakončené maturitní zkouškou.
Mohou vykonávat veškeré práce v daném oboru i podnikat podle podmínek stanovených Živnostenským zákonem.
.
Nahrávám data...