Stravovací a ubytovací služby ŠVP: KUCHAŘSKÁ VÝROBA
Kód oboru: 65 - 51 - E / 01
Profil absolventa
Doba trvání: 3 roky
Určeno pro: Chlapce a dívky s doporučením poradenského zařízení PPP, SPC a žáky Základních škol praktických
Způsob ukončení: Závěrečná zkouška, absolvent získává výuční list a vysvědčení o závěrečné zkoušce
Stručný popis oboru
Příprava a ošetření základních druhů surovin určených k výrobě a expedici teplých a studených jídel a nápojů, příloh a výrobků teplé a studené kuchyně. Vlastní výroba teplých a studených jídel, nápojů a příloh. Ovládání techniky výdeje pokrmů, jednoduché obsluhy a zvládnutí základních úklidových prací.
Žáci se mohou zúčastnit soutěží v teplé a studené kuchyni, mají možnost vidět a vyzkoušet ozdobné vykrajování ovoce a zeleniny přímo na pracovišti.
Od druhého ročníku vykonávají odbornou praxi v celé síti restauračních zařízení, hotelových kuchyní a různých provozovnách stravování.
Během výuky žáci vykonávají tyto činnosti
- předběžná příprava všech druhů potravin živočišného a rostlinného původu
- správné ošetření, uskladnění a konzervování potravin
- manipulaci s kuchyňským zařízením
- příprava jídel a nápojů podle předpisů a zásad zdravé výživy
- přípravu polévek, omáček, příloh a bezmasých pokrmů
- základní tepelné úpravy jatečného masa, drůbeže a ryb
- příprava základních výrobků studené kuchyně, jednoduchých moučníků a dietních pokrmů
Uplatnění absolventů
Absolventi jsou schopni vykonávat okruh pracovních činností v oboru kuchařských prácí.
.
Nahrávám data...