Nahoru

Cukrář

Kód oboru:  29 - 54 - H / 01


Profil absolventa

Doba trvání: 3 roky
Určeno pro: Chlapce a dívky s doporučením poradenského zařízení PPP, SPC, absolventy základních škol
Podmínky pro přijetí: Ukončené základní vzdělání
Způsob ukončení: Závěrečná zkouška, absolvent získává výuční list a vysvědčení o závěrečné zkoušce
Poskytované vzdělání: Střední odborné a odborná příprava pro povolání


Stručný popis oboru

Zpracování základních surovin a přísad na cukrářská těsta, hmoty, náplně, krémy, pasty a polevy mělněním, mixováním, třením, vařením a šleháním. Zhotovování cukrářských polotovarů, korpusů, hotových výrobků, moučníků a zmrzlin tvarováním, pečením, smažením, vařením, plněním, poléváním, krájením, zdobením a další speciální úpravy. 

 

Během výuky žáci provádějí tyto činnosti

  • příjem, hodnocení surovin z hlediska kvalitního a správného uskladnění
  • přípravu surovin pro zpracování, přepočítání spotřeby dle receptur
  • přípravu cukrářského těsta, náplně a hmoty
  • ruční tvarování a zhotovování cukrářských výrobků
  • ovládání, regulování jednotlivých strojů cukrářské výroby
  • běžná údržba a čištění strojů a zařízení, sanitace pracoviště
  • vedení technologických záznamů 

 

Dovednosti absolventů

Samostatně navrhovat netradiční druhy výrobků, případně nové výrobky včetně technologické dokumentace. Je schopen operativně řídit celý technologický proces, určovat správnou konzistenci těst, vyzrálost hmot, hodnotit a odstraňovat chyby. Umí připravovat všechny druhy zmrzlin a má základní poznatky o jednotlivých druzích restauračních moučníků a dokáže je rámcově připravit.

 

Uplatnění absolventů

Po úspěšném vykonání závěrečné zkoušky se mohou absolventi ucházet o přijetí na dvouleté denní nástavbové studium zakončené maturitní zkouškou.
Mohou vykonávat veškeré práce v daném oboru i podnikat podle podmínek stanovených Živnostenským zákonem. 

                             

 

Cvičná cukrárna

 

.

 

Partneři

Jak se k nám dostanete

close
Tato webová stránka používá cookies
Tato webová stránka používá nezbytné technické cookies pro zajištění správné funkcionality webu. Dále může web používat cookies pro analýzu pohybu uživatelů na webu a pro reklamní účely.
Pokud tomu tak je, naleznete v nastavení níže.
Nastavení cookies
Tyto webové stránky využívají cookies pro zajištění správné funkcionality webu, pro analýzu pohybu uživatelů na webu a pro reklamní účely. Zde můžete přijmout či odmítnout některé druhy cookies, které nejsou nezbytné pro základní funkcionalitu webu. Svůj souhlas můžete kdykoliv v budoucnu odebrat či znovu udělit.
Základní technické cookies
Tyto cookies jsou nutné pro základní funkcionalitu webu. Patří sem například přihlašování uživatelů, nebo uložení informací o souhlasu s ostatními cookies.
Analytické cookies
Analytické cookies ANONYMNĚ ukládají data o pohybu na stránkách, stráveném času u jednotlivých stránek apod.
Marketingové cookies
Marketingové cookies sledují návštívené stránky uživatele a jsou využívané k cílené reklamě u služeb jako je např. Facebook, Seznam nebo Google.