Stručný popis oboru
Zásady správné výživy a základy dietního stravování. Příprava teplé i studené kuchyně, příprava studených i teplých moučníků, zpracování, dělení a porcování různých druhů masa a ryb. Sestavování jídelních a nápojových lístků, znalost gastronomických pravidel.
Cílem výuky je poskytnout základní poznatky z celé oblasti společného stravování, stejně jako osvojení profesních dovedností a návyků.
Během výuky žáci vykonávají tyto činnosti
- ošetřování a správné hygienické uskladnění potravin
- posuzování z hlediska kvality a nutriční hodnoty
- evidence zboží, vyřizování objednávek, kalkulace a stanovení ceny
- veškeré zpracování potravin
- údržba strojů a pracovního prostředí
- veškeré hygienické návyky
- správné technologické postupy při zpracování všech druhů masa - ryb, drůbeže a jatečných druhů masa
Uplatnění absolventů
Po úspěšném vykonání závěrečné zkoušky se mohou absolventi ucházet o přijetí na dvouleté nástavbové studium zakončené maturitní zkouškou.
Mohou vykonávat veškeré práce v daném oboru, nebo podnikat podle podmínek stanovených Živnostenským zákonem.
.